Как да удължите живота на килима
Cleaning carpets with a vacuum cleaner - clean vs. dirty carpet.

Килимът е акцентът на едно помещение, но с времето, като всяка друга вещ, се амортизира и губи от своя блясък. Разбира се, има начини как да удължите живота му. Като експерти, споделяме с вас някои практични и много лесни съвети, които да приложите и да запазите любимия си килим или мокет за по-дълго.

Преместете мебелите извън килима
За предпочитане е да не позиционирате мебели върху килима, но ако все пак имате такива – уверете се, че краката на дивана, масата или столовете, не пробиват тъканта на килима. Всички мебели биха оставили отпечатък върху килима, но някои ще го повредят повече от други. Ако вашият килим е деликатен, трябва да бъдете особено внимателни.

Не оставяйте петната да засъхнат
Най-добрият начин да поддържате килимите чисти, е да действате бързо при появата на петно. Дори сапунената вода често е напълно достатъчна да заличи следите. Вижте съвети за почистване тук. Каквото и да правите обаче, не използвайте скраб или четка с прекалено твърд косъм, за да почистите вашия килим. Килимите са деликатни и трябва да се грижим за тях с внимание.

Пазете килима далече от слънчева светлина
Не слънцето причинява толкова щети, колкото времето на излагане на слънчева светлина. За да запазите цветовете и яркостта на вашия килим, дръжте го далеч от продължително излагане на слънчева светлина.

Прахосмукирайте редовно
Веднъж седмично е напълно достатъчно, за да поддържате килима си свеж и във форма. Започнете да прахосмукирате от центъра на килима и внимателно пристъпете към периферията. Ако не ви затруднява, завъртете килима и го прахосмукирайте и от другата страна.

Избягвайте влизането с външни обувки
Направете си правило да не пристъпвате прага с обувки отвън. Обувките с остър ток и ботушите могат да деформират килима, но и останалите не са по-добре. Дори да избършете обувките си преди влизане, те вкарват отвън мръсотия, алергени и бактерии, които ще останат върху повърхността на килима и ще продължат да се развиват там. Искате ли ги в дома си?

Перете килимите
Периодично перете килимите, за да запазите тяхната свежест. За ръчно пране може да ги накиснете за няколко чаша в сапунена вода и след това да изплакнете обилно под течаща вода. Голяма част от килимите са подходящи за машинно пране, което ще ви улесни. Перете според указанията и ги изсушете на мека дневна светлина.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.