Почистете петната от килима без химикали
Coffee Spilling from Cup onto Carpet

Килимът е една от най-използваните вещи у дома и замърсяванията са просто неизбежни. Независимо дали имате деца или домашни любимци, трябва да сте подготвени, че петна ще има. Но дори и най-упоритите петна по килимите и мокетите, могат да бъдат отстранени с бърза реакция и точните съставки. Предлагаме ви няколко натурални метода за отстраняване на петна с продукти, налични във всяко домакинство. Преди да опитате някой от тези методи, запомнете най-важното: никога не търкайте петното. Така ще го втриете дълбоко в килима. Вместо това, с лъжичка оберете колкото е възможно и след това попийте с хартиена салфетка или чиста микрофибърна кърпа. Движението трябва да е от външната страна на петното към центъра, за да не се разпространи наоколо.
След като сте почистили основното, може да приложите следните методи за почистване на различни видове петна:

Кафе или чай
Бира или газирана вода е отличен избор за премахване на петна от кафе и чай от мокет. Попийте излишната влага с хартиена кърпа и след това изсипете бира със стайна температура върху петното. Използвайте чиста кърпа, за да попиете отново и повторете докато петното не изчезне напълно. За да премахнете следите от бира, залейте с чаша вода. Можете да премахнете петна от кафе по същия начин и с използването на газирана вода.

Червено вино
Веднага след разливане на виното върху петното се изсипва газирана вода или бяло вино, за да се разреди и повдигне самото петно. След това с чиста кърпа се попива с потупване (не търкайте!), за да отстраните влагата. Покрийте със сол и прахосмукирайте, когато изсъхне.

Урина от домашни любимци
Малкият Джак се е изпуснал на килима? Оцет и сода бикарбонат са най-добрите ви приятели за отстраняване на оцветяването и миризмите. Изсипете достатъчно оцет – да се накисне петното, след което поръсете със сода бикарбонат. Трябва да се направи в този ред или килимът ще се превърне в детски вулканичен експеримент! Оставете да изсъхне за няколко дни, след което използвайте и прахосмукачката.

Мазнина
Отстраняването на мазни петна от килима е възможно, вярвате или не, с крем за бръснене! Нанесете върху петното, оставете да изсъхне и отстранете с чиста кърпа.

Повръщано
Сода бикарбонат ще почисти и дезодорира петната от повръщано. Съберете това, което е възможно, след което покрийте зоната със сода бикарбонат и прахосмукирайте, когато изсъхне напълно.

Трева
Петната от трева са особено неприятни, но и за тях има спасение. Изтъркайте внимателно с алкохол без да разнасяте петното и попийте с вода и мек сапун.

Боя
Нанесете малко количество безцветен алкохол на бяла попиваща кърпа и попийте петното, не търкайте зоната.

Доматено пюре или сок
Измийте с топла вода ,нанесете разтвор със сапун и го разпенете върху килима, оставете да престои 1-3 часа и изплакнете основно.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.